Blog

KRISTALNI RITUALI ZA PROLEĆNU RAVNODNEVICU

Na severnoj hemisferi, martovska ravnodnevica, se dešava kada Sunce pređe liniju ekvatora, krećući se ka nebu prema severu. Ovaj događaj označava početak proleća u severnoj polovini sveta. Posle ovog datuma, severna hemisfera počinje da se naginje više prema Suncu, što rezultira povećanjem dnevnog svetla i višim temperaturama.

Prolećna sezona stiže nam 20. marta. Ovo je divno vreme da zakoračimo u svetu praksu sa našim kristalnim saveznicima i otkrijemo koji kristali žele da nas podrže dok ulazimo u ovu sezonu novog života.

Tokom prolećne sezone snovi, ideje i vizije koje smo gajili tokom zimske sezone, počinju da se pojavljuju i osećamo se pozvanim na sledeći korak u našem kreativnom ciklusu; da preduzmemo mere. Verovatno ste to osećali… spremnost da krenete napred i počnete da dovodite svoje vizije u formu. A ako ne, ne brinite, budite prisutni sa energijom koju osećate i verujte zamahu proleća koje će ubrzo da vas aktivira.

Za preduzimanje akcija potrebna je druga vrsta energije od naše i drugačija vrsta energetske podrške. Kristali sa kojima smo radili tokom zimske sezone delili su darove vizije i unutrašnje mudrosti i vodili nas da negujemo sebe i svoje snove. Pomogli su nam da izgradimo rezerve energije tako da smo spremni za akciju, kada stigne sledeća faza našeg kreativnog ciklusa, poznata kao proleće. Ova promena energije je predivno vreme za započinjanje promenu kristala sa kojima radimo… da protresemo svoje oltare, posadimo kristalno seme namere i proslavimo novi život koji dolazi u formu.

Sveta praksa je divan način da pozdravite prolećnu sezonu i dočekate nove kristale sa kojima ćemo raditi.

Pre mnogo godina, drevni narodi su slavili prolećnu ravnodnevicu kao početak nove godine. Na severnoj hemisferi bilo je to vreme ponovnog rađanja i obnavljanja i znak da se hladna zima sprema na počinak. Na južnoj hemisferi bilo je to vreme žetve i priprema za dugu zimu koja je nadolazila. Gotovo kao da su obe hemisfere zajednički izvodile simbolički ciklus smrti i ponovnog rađanja na Majci Zemlji.

Ovaj članak će podeliti neke rituale pomoću kojih možete da iskoristite ovu energiju kako bi vam pomogli da se manifestujete, oslobodite i kreirate. Kada su dan i noć jednake dužine, oni nude snažne vibracije i sklad između vremena stvaranja (noć) i vremena manifestacije (dan).

Nema ograničenja za ono što možete manifestovati tokom ravnodnevnice, ali obično je proleće vreme za nove početke, a jesen je vreme žetve, puštanja i otpuštanja.

Bez obzira gde živite, koristite svoj instinkt da odredite koji je ritual najprikladniji za vas. Svi živimo na istoj planeti i svi te energije doživljavamo na različite načine i snaga doživljaja je individualna.

Evo nekoliko rituala koje možete sprovesti tokom prolećne ravnodnevnice, izaberite neke i prepustite se magiji nadolazeće energije i života.

RITUALI PROLEĆNE RAVNODNEVICE

  1. Ritual čišćenja i zaštite vašeg doma uz upotrebu kristala i žalfije ili tamjana

Potrebni predmeti:

  • štapići žalfije (prave se vezivanjem suvih stabljika žalfije) ili
  • tamjan
  • selenit
  • crni turmalin
  • roze kvarc (opciono)
  • nalepnica za pločicu od turmalina (okrugla ili pravougaona)

Uputstva:

Prvo otvorite sve prozore u svom domu. Zatim, stanite pored ulaznih vrata sa štapićem žalfije ili pripremljenom posudom sa tamjanom. Pre početka razmislite o nameri koju želite da postavite i o energiji koju želite da privučete. Kad budete spremni, upalite svojužalfiju ili tamjan i duvajte u plamen dok štapić ili tamjan ne počne da se dimi. Započnite tako što ćete se razduvavati dim od vrha do dna. Zatim krenite u svaku sobu, navodeći dim iz ugla u ugao, dok ponovo ne dođete do prednjeg dela kuće.

Obavezno razduvajte dim u sve skrivene prostore poput ormara i iza vrata. Ako smatrate da je to korisno, možete pevati mantru ili molitvu dok hodate obodom svog doma. Kada se vratite na ulazna vrata, izgovorite još jednom svoju mantru ili molitvu i vizualizujte svoj dom uz jarku belu sunčevu svetlost.

Nakon što okadite svoj dom, obod svog doma možete umrežiti crnim turmalinom i selenitom. Dodajte po delić svakog od ovih kristala u glavne uglove vašeg doma. Obavezno postavite svoju nameru pre nego što ih stavite na mesto. Ako osećate da određenoj sobi treba dodatna zaštita, stavite po jedan veći komad ovih kristala na prozorsku dasku. Možete čak dodati ružičasti kvarc u glavne prostorije da biste uključili privlačenje ljubavi i mirne energije.

  • Ritual usklađivanja sa prolećnom energijom

Materijal:

  • kristali za prolećnu ravnodnevnicu (jedan ili više – ahat mahovina, aventurin zeleni, malahit, mesečev kamen, roze kvarc)
  • sveća (preporučujemo upotrebu sveće „Sveti prostor“)
  • žalfija ili tamjan
  • kristalni sprej

Uputstva:

Izvedite prethodno ritual čišćenja kod kuće koristeći žalfiju, turmalin i selenit. Ii jednostavno prvo očistite vaš životni prostor. Dobro ga provetrite.

Izaberite oltarski prostor. U ovom prostoru ne sme biti nereda i važno je da bude u skladu sa energijom vašeg doma.

Poprskajte izabrano područje kristalnim sprejem ili nekim vašim omiljenim sprejem koji će vam omogućiti dobre vibracije i zaštitu.

Postavite svoju sveću u sredinu oltarskog prostora, a zatim postavite kristale prolećne ravnodnevice oko nje. Opcionalno: uključite sezonske predmete kako biste dodali dodatnu sezonsku energiju, npr. cveće, jaja, figurice i bilo šta drugo zbog čega razmišljate o proleću.

Upalite svoju sveću i izrecite vašu nameru usklađivanja sa prolećnom energijom. Primer: “Ovde se usredsređujem, usklađujući svoje namere i energiju svog doma sa energijom prolećne ravnodnevice. U stalnom sam cvatu. Osvežene i podmlađene energije i ponovo se rađam.”

Ostavite svoj oltar aktivnim tokom cele prolećne sezone i vraćajte mu se često tokom ovog perioda. Možete promeniti kristale ili dodavati predmete kada smatrate da je to potrebno.

  • Ritual prolećne ravnodnevice za manifestaciju, zaštitu i jasan kreativni um

Materijal:

  • oko 10 cvetova jarkih boja
  • 1 sveća u boji: zelena, ružičasta, narandžasta, žuta, plava, ljubičasta ili bela
  • vaš omiljeni kristal
  • olovka i papir

Uputstva:

Nađite mirno mesto za izvođenje svog rituala gde vas neće ometati. Možete ovo uraditi i napolju.

Držeći svoj kristal, napravite kratku meditaciju kako biste razbistrili um i smirili misli. Udahnite duboko i izdišite 5 puta. Zapišite na svoj papir šta želite da manifestujete ili kreirate.

Rasporedite svoje cveće u krug, ostavljajući jedan u stranu za kasnije. Postavite sveću i papir u krug. Držite kristal između svojih dlanova i izgovorite svoju manifestaciju naglas tri puta, a zatim upalite sveću. Unesite energiju svog svetog kruga. Možda udahnete nekoliko puta duboko ili meditirajte još neko vreme.

Kada se osećate spremno, otpustite svoju nameru u Univerzum podižući rezervni cvet i bacajući ga u vazduh. Dok bacate svoj cvet, osetite kako se vaša namera podiže u Univerzum. Ostavite sveću da gori što je duže moguće (ne ostavljajte sveću bez nadzora).

Ako je moguće, stavite cveće u vazu i čuvajte ga u svojoj kući.

  • Ritual proslavljanja ponovnog rođenja

Napravite vaš prolećni oltar. Promena sezone je divno vreme za preuređivanje naših oltara kako bi podržavali sledeći korak u našem kreativnom procesu i životnom ciklusu. Dok uređujete oltar, unesite predmete koji predstavljaju novi život. Ovo se može uraditi bojama, svetim predmetima i definitivno kristalima koje odaberete za ukrašavanje vašeg oltara. Takođe, dodajte sveže prolećno cveće poput tulipana i narcisa. Drugi sjajni prolećni simboli su seme, jaja, pupajuće grane i još mnogo toga.

Proslavite ovo vreme novog života i ponovnog rođenja. Odličan način da to uradite je sakupite vaše kristale na jedno mesto. Položite ih. Pustite okrepljujuću i uzbudljivu muziku. Radite sa njima. Igrajte se sa njima. Drži ih. Uredite ih. Stavite ih na svoje telo. Plešite sa njima. Masirajte ih uljima. I na kraju počnite da otkrivate koji kristali žele da vas podrže u oživljavanju vaše vizije.

Sadite kristalno seme namere. Ovo je moćno vreme za sadnju semena naših snova, a naši kristali su snažni saveznici u sprovođenju naših namera. Povežite se sa svojom namerom, iskoristite energiju svoje namere i pozovite kristal da vas podrži u njoj. Zatim posadite taj kamen u zemlju. To možete učiniti u svom dvorištu, u saksiji sa biljkom, u korenu drveta ili duž neke staze. A onda gledajte šta vam cveta u životu.

Probajte neki od ovih rituala ili ih izvedite sve i uživajte u nadolazećoj energiji, manifestujući svoje želje i snove.

Srećno nam novo rođenje!

Ljiljana Filipović

Podelite:

Možda vas interesuje još i...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *